Колпоскопия

Последно обновена на 07 Декември 2014
Създадена на 04 Април 2014
Посещения: 19608

колпоскопияКолпоскопията е метод за изследване на маточната шийка. Уредът с който  се извършва се нарича колпоскоп.  Той представлява оптична система, която осветява и увеличава образа на наблюдавания обект от 2 до 25 пъти. В същност освен за оглед на маточната шийка, колпоскопът се използва за изследване на болестни изменения по влагалището и външните полови органи.


За какво правим  колпоскопия?
Най-често до метода се прибягва, когато има изменения в цитонамазката. Тогава може с помощта на оптичното увеличение да се потърси точното място, от където произлизат променените клетки. Целта е да се открият състояния на маточната шийка, които могат да  доведат  до рак (дисплазии), или началните му форми. Ранното откриване е важно, защото тогава излекуването  на практика е със 100% успех. По същата причина колпоскопът се използва за оглед на цялото влагалище и външните полови органи, когато имаме съмнение за дисплазия.


Какъв е нормалния образ на маточната шийка при колпоскопия?
Картината зависи от възрастта, хормоналното състояние (прием на противозачатъчни таблетки, бременност), момент на цикъла и т.н.
ectropionНай-общо може да се каже, че при жените във фертилна възраст точно около отвора на канала на маточната шийка (който води към кухината на матката) има малко зачервяване, дължащо се на наличието на лигавица покриваща вътрешността на канала. Тази нормална находка не рядко погрешно бива определяна при обикновен преглед  като „раничка“, което води до безсмислени манипулации – мазане с лекарства или обгаряне.  В същност колпоскопията се използва точно с цел да се реши дали видимите с просто око изменения по маточната шийка са нормални или става въпрос за болестно изменение, което изисква допълнително изследване (биопсия) и лечение.


Кога е подходящото време за колпоскопия?
Колпоскопията трябва да се прави извън менструалното кървене, тъй като изтичащата от матката кръв пречи на огледа.  Около средата между менструациите, във времето за овулация, обикновено може да се огледа по-дълбоко в канала на маточната шийка, защото той леко се отваря, а секретът е бистър. При бременност,
в случай на нужда, също може да се извършва колпоскопия, но интерпретирането на образите изисква по-голям опит.

Какви действия се извършват при колпоскопия?
Както при обикновен гинекологичен преглед във влагалището се поставя спекулум, с който се осигурява видимостта. След това се прави оглед, при нужда се отстранява  секрета с памук. с оцетна киселина Използват се основно  две проби – с оцетна киселина и с луголов разтвор. При първата напоен с 3% оцетна киселина памучен тампон се опира до маточната шийка –  това води до побеляване на болестните участъци и подпомага очертаването им. При втората напоен памук с Луголовият разствор (съдържа йод) оцветява в тъмно кафяво здравите участъци.lugol Разбира се процесите са малко по-сложни и лекарят преценява по определени критерии, дали една тъкан е болестно променена, или например става въпрос за нормални изменения. Всички манипулации до тук са безболезнени и не водят до по-голям дискомфорт от този при обикновен гинекологичен преглед. За наблюдение на кръвоносните съдове се използва осветяване с различни цветови филтри.  При установяване на съмнителни промени се взема биопсия (малък участък от тъканта) със специални щипки. Това позволява категорично поставяне на диагнозата след хистологично изследване. Вземането на биопсия обикновено не изисква обезболяване, тъй като  усещането е като убождане.  Когато вече хистологично е доказано болестното изменение,  по време на колпоскопията може съответния участък да бъде унищожен (т.нар. „обгаряне“ – с ток, лазер и други средства, или да се изреже с бримка – LLETZ)


В каква възраст колпоскопията е най-полезна?

шийка след менопауза
Във възрастта, когато жената им менструации. След менопаузата  настъпват определени промени и важните за изследването участъци  се преместват дълбоко в канала на маточната шийка, което прави наблюдението трудно или невъзможно.За това при такива случаи за изясняване на промените в цитонамазката се препоръчва абразио на канала или конизация.

 

 

Освен за ранно откриване на предракови и ракови изменения, колпоскопията служи ли за диагностика на други заболявания?
Изследването може да е полезно при възпалителните заболявания на влагалището, вирусните и полово предавани болести, които водят до  определени колпоскопски изменения

click-to-consult