Техниката на Stark

Създадена на 06 Октомври 2008
Посещения: 30787

ImageЦезаровото сечение е операция извършвана от векове. Мнозина колеги може би мислят, че няма какво ново да се каже или научи по отношение на хирургичната техника. И ще сбъркат. В настоящия материал ви представям техниката на Stark, или както често се нарича метода Misgav Ladach.

В същност Michael Stark е лекар работил в йерусалимската болница Misgav Ladach, където техниката е разработена през 90-те години. Множество са публикациите, които я сравняват  с традиционното цезарово сечение - разрез по Пфаненщил. При това резултатите по всички показатели са в поза на метода на Stark. В нашата литература също има такава публикация – в сп. Акушерство и Гинекология 2000;39(1):10-3.

Самата техника на операцията може да видите по-долу, представена от френски екип. Новороденото е с тегло 3600г.

            Основни моменти:

  • Инцизията се прави подобно на Пфаненщил, но само на кожата, а подкожната мастна тъкан се реже единствено на 2 см. в ляво и дясно от срединната линия. Фасцията на правите коремни мускули се реже също само на малък участък от около 2 см. в  двете страни на срединната линия.

  • Дилацерация. За разлика от лапаротомията по  Пфаненщил, където по остър начин се продължава разреза на фасцията във всяка страна, тук това става по тъп начин. За целта оператора въвежда два пръста между фасцията и правите коремни мускули и осъществява теглене в краниална посока. В резултат фасцията се отваря достатъчно широко, при това се осигурява много добра хемостаза , поради факта, че кръвоносните съдове не са прерязани. Правите коремни мускули допълнително се раздалечават чрез теглене в противоположни посоки с пръстите на двете ръце. Перитонеумът се отваря също по тъп начин – като се използва напрежението между теглещите пръсти, които създават „прозорец” в по-горната част. Той от своя страна се доразширява чрез мануално екартиране. Не се поставят компреси в коремната кухина

  • Хистеротомия и екстракция на плода. Извършва се подобно на класическия способ. Със скалпел или с ножица се срязва перитонеумът на plica vesico uterina в напречна посока. Със скалпел се прави малък разрез на предната маточна стена по средата, който се доразширява по тъп начин с пръсти. Следва екстракцията на плода.

  • Екстрация на плацентата. Първо се поставят инструменти за хемостаза по ръбовете на хистеротомията. След това се въвежда ръка в матката и с лек масаж съпътстван от теглене на пъпната връв с другата ръка плацентата се изважда (забележете, не се инжектира oxytocin в маточната стена, това не е нужно)

  • Екстериоризация на матката и шев. За удобство матката се изважда на коремната стена. Аз лично предпочитам да шия без екстериоризация, като преди хистеротомията поставям два странични компреса. Зашиването започва от единия край, като се използва резорбируем синтетичен конец и достатъчно голяма игла (40мм диаметър). Първия шев се връзва, след което, без да се реже конеца към иглата се продължава с непрекъснат шев. Шие се само маточната стена, без да се „хваща” перитонеума.

  • Не се перитонизира! За тоалет се използва единствено аспирацията. Не се препоръчва топенето с марли, поради микротравмирането на перитонеума. Не се зашива париетални перитонеум! Т.е. и тук не се прави перитонизация. Ако няма кървене, какъвто най-често е случая, мускулите също не се шият.

  • Фасцията се зашива с продължителен шев (на показаното видео това става с остатъка от конеца използван за маточния шев!) Не трябва да се хваща прекалено дебел участък от апоневрозата, както и от мазнината. Тук не се търси хемостаза, а прекалено стегнатия шев води до исхемия и лошо заздравяване.

  • Тоалет с физиологичен серум на подкожната тъкан. Аз предпочитам Betadine. Следва шев на кожата –  в случая е показано поставяне на аграфи. Естествено може да се постави интрадермален конец.

  • Превръзка

Резултатите от така показаната техника наистина са впечатляващи. По-бърза операция (до 10мин за цялата процедура!), по-бърза екстракция на плода, по-малка кръвозагуба, по-гладък следоперативен период, по-ранна дехоспитализация (в чужбина) и на последно място – икономия на шевен материал. Естествено техниката не може да се приложи в абсолютно всички случай (пациентки с предходни цикатрикси например), но отличните и резултати би трябвало да я направят метод на избор за правене на цезарови сечения, на която да се обучават младите специализанти.