Неправилните кръвотечения

Последно обновена на 03 Април 2014
Създадена на 15 Септември 2007
Посещения: 311356

ImageМесечното кръвотечение при жената (менструация, мензис) се причинява от отпадане на част от лигавицата (ендометриум) покриваща вътрешността на матката. След менструация тази лигавица постепенно надебелява с единствената цел да осигури оптимални условия за евентуална бременност. Ако такава не настъпи в определен момент под въздействие на хормоните започва излющването на ненужната лигавица проявяващо се с кървене от половите органи и така цикълът се затваря.

Нормалната менструация продължава от 3 до 7 дни, а интервалът на появата и (от първи до първи ден) при мнозинството от жените се движи в рамките на 25 - 34 дни (средно около 28). Загубата на кръв е между 25-75мл. на менструация, като индивидуалните вариации са големи.

Различни са причините, които могат да доведат до промени в месечния цикъл. Има жени със стабилен цикъл, идващ почти винаги на точно определен интервал, както и такива, при които продължителността на интервала се променя, без това да е израз на нарушение. За отклонение от нормата се счита, когато менструациите са по-чести от 21 дни, продължават по-дълго от седмица или са прекалено обилни (изискват честа смяна на превръзката, има съсиреци). Въпреки че оскъдната и рядко настъпваща менструация може да е израз на определено заболяване, практически пациентките се притесняват най-вече от обилните и чести кръвотечения. В зависимост от причините за появата им, без претенции за изчерпателност, може да ги разделим най-общо на три групи: дължащи се на хормонални фактори, в резултат на възпалителни заболявания, предизвикани от туморни заболявания.

Хормоналните причини за кръвотечения са особено чести в началото и края на полово активния период на жената – тогава, когато цикълът не се е установил напълно или нивото на произвеждани от яйчника хормони е започнало да намалява. Често се комбинират с по-продължителни периоди на липса на менструация (аменорея), след която започва кървенето. В подобни случаи винаги трябва да се изключва евентуална бременност (вътрематочна или извънматочна). Съвременните тестове за бременност са достатъчно надеждни, за да ориентират пациентката бързо, още преди срещата и с лекаря. Поради сложните взаимоотношения между жлезите с вътрешна секреция отклонението от нормата на почти всеки хормон може да доведе до изменение на месечния цикъл. От особена важност са хормоните на щитовидната жлеза, на надбъбречните жлези, хипофизата. Някои типични белези на хормоналните нарушения са наличие на секрет от гърдите, засилено окосмяване и омазняване на кожата, поява на акне, топли вълни и изпотяване, сърцебиене и повишена нервност. Но често тези симптоми отсъстват напълно и единствената проява е нарушението на менструацията. В периода преди менопаузата най-честата причина за кървене е жлезната хиперплазия на ендометриума (значително задебеляване на лигавицата, която не се „излющва” нормално). Това състояние се дължи на нарушен цикъл в производството на яйчникови хормони. С голяма вероятност може да се заподозре при преглед с ехограф, но само изследване на тъканта получена по време на кюретаж (абразио) може да потвърди със сигурност диагнозата.

Възпалителните заболявания могат да доведат до неправилни кръвотечения. По правило те се проявяват в комбинация с различна степен на болка. Предшестващо засилено влагалищно (бяло) течение подсказва от къде е дошла инфекцията. Оплаквания от съседни органи, най-вече често уриниране с парене не са редки. Причинителите са бактерии – банални или полово предавани микроорганизми. Ако не се предприеме своевременно лечение вероятността за трайно увреждане на маточните тръби и последващ стерилитет е голяма. Вътрематочните противозачатъчни средства – спиралите също могат да благоприятстват честите и обилни кръвотечения, особено при неправилно разположение или в комбинация с инфекция.

Туморните заболявания като причина за кървене безспорно пораждат най-сериозни опасения сред жените. Изключително редки при младите момичета, делът им нараства с напредване на възрастта. От доброкачествените тумори на първо място е миомата. Полипите на маточната лигавица също могат да бъдт причина за неправилни кръвотечения. От злокачествените заболявания най-чест е ракът на маточното тяло. Заболяването се среща най-вече в менопаузата (след спиране на менструацията) За това всяко кървене появяващо се години след липса на менструация изисква консултация с гинеколог. За щастие далеч не винаги причината за кървене от половите органи при възрастните жени е злокачествено новообразувание, но това може да се установи само след преглед.

По правило неясните кръвотечения в периода около менопаузата изискват извършването на кюретаж. Това е малка оперативна процедура, при която се „остъргва” лигавицата на матката. Така от една страна гарантира спиране на кървенето (особено, ако е било обилно), а от друга позволява изследване на взетия материал, с което да се изключат ракови изменения. Манипулацията се извършва най-често с краткотрайна обща упойка. С цел диагностика е възможно вземането на материал без необходимост от обезболяване - още в кабинета и без нужда от постъпване в болница, но тези методи не са особено разпространени у нас поради ценовата политика на здравната каса. Ако с напредване на възрастта използването на кюретажа като диагностично и лечебно средство става все по-оправдана то обратното - при по-младите, където преобладават хормоналните и възпалителни причини за кървене приложението му е силно ограничено и става само след преценка на ползата спрямо риска. При полипи на маточната лигавица особено подходящ метод за диагностика и лечение е хистероскопията. При нея с помощта на оптика се оглежда маточната кухина и при нужда се извършват манипулации .

Лечението на неправилните кръвотечения е в зависимост от причините. Хормонални препарати при хормоналните нарушения, антибиотици при възпалителните, оперативно лечение при туморните. При някои по-безобидни форми е достатъчно даването на кръвоспиращи и/или свиващи матката медикаменти. Противно на общо разпространеното схващане, че действат кръвоспиращо, високите дози на витамин С и препаратите на калция нямат такъв ефект.