Извънматочна бременност

Последно обновена на 15 Април 2014
Създадена на 17 Януари 2010
Посещения: 85830

ImageПри човека оплождането на яйцеклетката от сперматозоида се извършва в маточната тръба, т.е. бременността възниква извън матката. Едва няколко дни по-късно, вече оплодената яйцеклетка бива придвижена в маточната кухина, където е естественото място за нейното развитие и износване на бременността. Ако това не се случи и бременността продължи на друго място, това вече представлява извънматочна (или ектопична) бременност.

В над 90% от извънматочните бременности става въпрос за развитие в маточната тръба, а случаите на ектопични бременности на други места (яйчник, коремна кухина, маточна шийка) са под 10% от всички случаи.

Колко често се получава извънматочна бременност?

Смята се, че 1-2% от всички бременности са извънматочни, но веднага трябва да се направи уточнението, че някои от тях прекратяват развитието си спонтанно и поради това не се установяват и лекуват. Второто уточнение е, че извънматочната бременност може да бъде застрашаващо живота състояние, което да изисква (спешна) хирургична намеса.

Какви са причините за извънматочната бременност?

Всички фактори увреждащи маточните тръби са предпоставка за възникване на извънматочна бременност. Това са възпаленията на маточните тръби (и яйчниците), оперативни намеси по тях, предшестващи ектопични бременности (10% риск след първа, 25% при повече). Ектопичната бременност се среща по-често при жени с безплодие или провеждащи лечение за такова. С по-слабо значение статистиката отбелязва тютюнопушенето, възраст над 35 години, множество сексуални партньори. Изглежда приема на противозачатъчни таблетки, аборта по желание, спонтанния аборт и предшестващото цезарово сечени нямат отношение към възникването на извънматочна бременност. Използването на спирала също не увеличава риска, но трябва да се знае, че когато има бременност въпреки използването на вътрематочна контрацепция (спирала), то вероятността тя да е извънматочна е значително по-висока. В крайна сметка в 50% от случаите не може да се посочи ясна причина за конкретния случай.

Какви са симптомите (оплакванията) при извънматочна бременност?

Те са най-разнообразни и варират. Обикновено има кървене и/или болка. Те могат да са внезапно настъпили и остри, или пък от много дни. Най-често се срещат след определено закъснение на менструацията, но не е задължително да има такова. Общото състояние на пациентката може да е много добро, но може да и състояние на шок.

Най-тежките състояния се дължат на рязко разкъсване на маточното тръба, при което в корема се излива кръв.

  • Практичен съвет: при всяко съмнение за бременност е добре жената да си направи тест. Ако е положителен и няма оплаквания да отиде на гинеколог след седмица считано от датата, на която не е дошла менструацията. Тогава бременността трябва ясно да се вижда с ехограф. По-ранен преглед е безсмислен. Ако пък теста е положителен и има оплаквания (напр. болки, кървене) – прегледа трябва да се направи веднага.

Как се поставя диагнозата?

Обичайният гинекологичен преглед се извършва по правило и е необходим за първична ориентация. Две са важните изследвания в случая: ехография (ултразвуково изследване) през влагалището – с него се вижда или не бременност в матката, евентуално извън нея, както и други специфични белези – състояние на лигавицата в маточната кухина, наличие на течност (кръв) в корема. Второто е изследване на хормона отделящ се при бременност – ЧХГ (на него в същност реагират тестовете за бременност). В зависимост от прегледа, ехографията и стойностите на хормона (или теста) се решава какво следва.

Какви допълнителни изследвания и манипулации се правят?

Далеч не винаги е възможно диагнозата да се постави с един преглед и изследване. Понякога се налага те да се повтарят през определен период от време. При неясни случаи може да се наложи извършването на пробно абразио (кюретаж) на маточната кухина, като полученият материал лабораторно се изследва – дали има клетки и тъкани характерни за бременност. Друго често изследване, особено в миналото, беше пункцията през влагалището, с което се търси кръв в корема. И двете манипулации се правят под краткотрайна обща упойка, обикновено заедно.

Какво е лечението?

Най често е оперативно. Предпочитан метод е лапароскопския (добил гражданственост като безкръвна операция). Тъй като в мнозинството случаи става въпрос за тубарна бременност (в маточната тръба), то могат да се направят две неща – или тръбата да се разреже и „изсмуче” извънматочната бременност (изисква последващ контрол) или да се отстрани цялата тръба. На видеозаписа по-долу може да видите бременност в маточната тръба, която е твърде увредена и логичното лечение и премахването й изцяло.

Във видеозаписа от друг мой случай се вижда минимално засягане на маточната тръба,  което позволява да се отстрани само извънматочната бременност и запазване на тръбата.

Решението се взема според оперативната находка, възможностите и предварителното желание на пациентката. Каквото и да се избере резултатите по отношение на последващо забременяване са еднакви. Доказват го проучвания, според които възможността жената да забременее след отстраняване на едната маточна тръба или след запазването и е на практика еднаква. В някои случаи лапароскопията не е подходяща (състояние на шок, предишни операции и т.н.) или не е налична като техника. Тогава се прави класическа операция, която обикновено е кратка, а разрезът малък и дискретен.

Медикаментозно лечение. Използва се метотрексат – лекарство убиващо бързо делящите се клетки и прилагано за лечение на туморни заболявания. Прави се в единична или няколко дози. Успеха може да достигне над 90%. Има критерии за приложението му, т.е. не винаги е удачно да се използва.

В определени случай дори е възможно да не се приложи никакво лечение, тъй като процент от извънматочните бременности спонтанно спират развитието си. Това може да стане само при ясни показатели, следене „от близко” на пациентката и задължително нейното съгласие, дадено при пълна информираност за рисковете.

Каква е прогнозата след извънматочна бременност?

Въпреки, че жените имали извънматочна бременност са с по-голям риск това да се повтори, статистиката показва, че 60% от тях могат да имат нормална вътрематочна бременност в последствие.