Безплодието – основни изследвания

Последно обновена на 03 Април 2014
Създадена на 02 Декември 2007
Посещения: 62939

ImageСпермограма: представлява изследване на спермата. Извършва се след 3 дневно въздържание. Мъжът трябва да е в добро здраве (т.е. да не е болен от остро заболяване, да не е след прием на големи дози алкохол и т.н.) Най-важните показатели са брой на сперматозоидите в мл., подвижността им, тяхната форма. Важно: при отклонения от нормата е удачно изследването да се повтори след известно време преди окончателно поставяне на оценка за оплодителната способност на мъжа.

Фоликулометрия: измерване с помощта на ехограф (през влагалището) на броя и големината на фоликулите в яйчниците. Необходими са няколко измервания през всеки цикъл. Обикновено се започва между 7 - 9 ти ден след менструацията, като измерванията се повтарят през ден, или в зависимост от протокола на лечебното заведение. Наблюдава се растежа на фоликула/фоликулите. След овулация на мястото на фоликула се образува жълто тяло, което има характерен ехографски образ, а зад матката се намира определено количество течност от пукналият се фоликул. При серийните прегледи освен яйчниците гинеколога измерва и дебелината на маточната лигавица. Въпреки че няма точно определена граница, която да се приема за необходима за развитие на бременността, по-дебелата лигавица е прогностично по-благоприятна по отношение на бъдеща бременност.

Хормонални изследвания: на третия ден от цикъла се правят FSH, LH, Prolactin, TSH. Това са хормони отделяни от хипофизата (жлеза свързана с мозъка и контролираща работата и на другите жлези с вътрешна секреция) С тях се ориентираме до колко проблемът е в яйчника или в „по-горни” отдели. LH е хормонът, чието стръмно покачване към средата на цикъла предизвиква овулацията. Тестовете за предсказване на овулацията (с урина) се базират именно на него, тъй като той се отделя в урината. По преценка лекарят може да назначи изследване и на други хормони. На 21 ден е удачно изследването на Progesteron – хормон отделян от жълтото тяло. Достатъчното му ниво е косвено доказателство за овулация.

Базална температура: индиректен метод за оценка на овулацията. Температурата се измерва в уста, влагалище или анус (но не и под мишницата). Условието е да се прави всеки ден, при това веднага след събуждане, преди ставане от леглото. Базира се на факта, че отделяния след овулацията прогестерон покачва температурата на тялото с няколко десетки от градуса. Важно: част то жените могат да имат овулация, без последващо покачване на температурата. От друга страна температурата може да се покачи поради ред други причини, включително и външен прием на някои хормони, без да има овулация. Всичко това прави методът само ориентировъчен.

Хистеросалпингография: рентгеново изследване известно сред пациентите като цветна снимка, въпреки че няма нищо цветно в нея. Извършва се в първата част на цикъла – след менструация. Възпалителните заболявания на влагалище, маточна шийка и матка са противопоказание за извършването и. Вкарват се няколко мл. непрозрачна за рентгеновите лъчи течност в матката, като при проходимост тя преминава в маточните тръби и накрая се излива в коремната кухина. Това се извършва под рентгенов контрол, и по този начин се преценява пропускливостта на тръбите. Като цяло неприятна процедура за пациентката, въпреки че по интернет форумите преминали през нея жени често я пресъздават прекалено драматично и плашат останалите. По принцип силни болки се получават, когато има запушване и течността , която се вкарва продължи да повишава налягането. Важно: възможен е фалшиво отрицателен резултат (рядко) дължащ се на спазъм(свиване) на тръбата. За по-големия комфорт на пациентките се правят предварително някои отпускащи медикаменти. Антибиотичната профилактика е препоръчителна, особено при рискови пациентки. Днес ХСГ е в голяма степен заменена от лапароскопията, но последната не позволява да се "огледа от вътре" маточната кухина и тръбите. Т.е. снимката и днес има своето място. Удачно е да се опитва веднага забременяване при пациентки, при което хистеросалпингографията е показала нормална проходимост.

Лапароскопия: съвременния начин за оценка проходимостта на тръбите и директен оглед на органите в малкия таз. Извършва се под обща упойка. С тънка игла се вкарва въглероден двуокис в корема на жената, раздалечаващ коремната стена от червата. През пъпа са въвежда уред, наречен лапароскоп (оптична система с камера и източник на осветление) Дебелината му е само 10-12мм, поради което необходимият разрез е малък и практически не оставя следи. Допълнителни инструменти се поставят в зависимост от нуждата и са обикновен с дебелина по 5 мм. Освен, че може директно да се огледа вкарването на оцветена течност през матката и преминаването и през тръбите, с лапароскоп се виждат наличието на огнища на ендометриоза, състоянието на яйчниците, евентуални сраствания. Множества са оперативните манипулации, които могат да се извършат с лапароскоп, като вида им зависи единствено от наличните инструменти и подготовката на оператора.

Сонохистероскопия: ехографско изследване (през влагалището) на маточната кухина, в която е вкарана предварително течност за контраст. Не е особено разпространено у нас поради ред причини. С него добре могат да се огледат полипи в маточната кухина и други неравности.

Посткойтален тест: наблюдение под микроскоп на взаимодействието на сперматозоидите със секрета на маточната шийка. Както името му подсказва, извършва се след полов контакт. Важно: моментът на извършването му е от решаващо значение – трябва да се прави около времето на овулация, когато секретът е с подходящите качества за „прием” на сперматозоидите. В противен случай резултата ще е фалшиво отрицателен.

Пробно абразио (кюретаж): слабо разпространен като метод за изследване на причините за безплодие. Взема се част от маточната лигавица през втората половина на цикъла и квалифициран лекар (патолог) трябва да се произнесе дали промените в лигавицата отговарят на фазата (деня) от цикъла.

Хистероскопия: представлява оглед на маточната кухина с уред наречен хистероскоп. Може да се извърши и в амбулаторни условия (без престой в болница), но когато се налагат оперативни манипулации, хоспитализацията и общата упойка са задължителни. Хистероскопията е предпочитания метод за отстраняване на полипи, миомни възли под маточната лигавица, за разрязване на сраствания в маточната кухина (синехии) или прегради – всички тези състояния имат отношение към стерилитета.