Печат

Ултразвуково изследване

Последно обновена на 24 Март 2023
Създадена на 04 Април 2014
Посещения: 19447

Ако трябва да се избере метода  за поставяне на диагноза в ежедневната практика, който е преобразил най-много акушерството и гинекологията в последните 50 години, то със сигурност бихме посочили ултразвуковото изследване. Както подсказва името му, при него се използва звук, който е с много висока честота, далеч над тази, която долавя човешкото ухо. За това е представката „ултра“. Този звук се насочва към определена област от човешкото тяло, отразява се от нея (т.е. получаваме „ехо“) и въз основа на това „ехо“ , което е различно от различните тъкани и органи, се изгражда образ. От тук пък идва името на апаратите -  ехографи ( синоним -  ултразвукови скенери), а изследването  често се нарича  ехография.

 
vidoson siemensБурното развитие на ултразвуковото изследване в клиничната практика датира от 1965г., когато започва серийното производство на апарати. Първият модел е  на фирмата Сименс с търговското име Vidoson.  За това по-късно у нас се появява думата „видеозон“, като синоним на ехографа, която макар  рядко и днес все още може да се чуе в разговорите.

 


Какви са видовете ултразвуково изследване в акушерството и гинекологията?


Ultrasound Dr. Wolfgang Moroder 201404Най-разпространеното  е двуизмерното изследване в реално време, което представя наблюдаваната част от тялото на „срезове“. Движейки трансдюсера (частта, която се държи в ръка от лекаря и е в контакт с пациента) се променя съответния срез и така може да се огледат цели области от  тялото. 

 

3d-faceПри 3D апаратите на екрана се реконструира триизмерна картина  на изследвания обект, а под 4D се разбира, че триизмерната реконструкция е в реално време, а не на статични образи. 

 

Когато трябва да се покаже и doppler Philipsизмери кръвният поток в съдовете се използват апарати с доплер, самият кръвен поток се оцветява обикновено в червен и син цвят в зависимост от посоката му.

Прегледа може да бъде извършен през корема (най-използван през бременността след 2 месец) или през влагалището (обикновен в гинекологията – за оглед на матка и яйчници, или в акушерството при начална бременност)

uterus medisonovary GEranna bremennost


При кои състояния се използва?


Практически ултразвуковото изследване днес е рутинна част от  всеки преглед. Благодарение на него могат да се оценят нормалните физиологични промени по време на менструалния цикъл (например овулация и промени в дебелината на маточната лигавица при изследване на безплодието), да се видят аномалии и тумори на матката и яйчниците, да се предположи с голяма степен на вероятност дали даден тумор е доброкачествен или злокачествен, да се установи бременност, както и мястото и (в матката или извън нея) и да се проследи развитието на плода през цялата бременност, търсейки отклонение от развитието или наличие на малформации.


Колко точно е ултразвуковото изследване?


За много от състоянията това е най-точния метод за изследване към момента. В редица случаи е съизмерим или по-точен от далеч по-скъпи изследвания като компютърен томограф и ядрено магнитен резонанс. При това напълно безвреден и сравнително евтин. Разбира се, до колкото методът е с участието на човек, субективните фактори по отношение на извършването и интерпретацията на видяното имат огромно значение.


Кога се извършва?


Няма ограничение . Приложим е винаги.  За различните задачи, които се поставят при прегледа обаче има и различно време за извършването му. Например през бременността между 11-13 седмица се прави ранен скрининг за вродени заболявания, около 20-22 седмица се прави фетална морфология, която представлява подробен  оглед на органите на плода и т.н.


До колко е безвредно изследването?


До сега няма данни за вредно въздействие. Съвременните апарати и продължителност на прегледа не дават основание за тревоги. Все пак е добре да се знае, че продължителното и интензивно  въздействие на ултразвук върху на тъканите на организма може да има увреждащ ефект. Точно такъв ефект например използва фокусирания ултразвук за лечение на миоми на матката  HIFU

click-to-consult