Печат

Хистероскопия

Последно обновена на 19 Март 2023
Създадена на 04 Април 2014
Посещения: 27819

хистероскопияХистероскопията е техника, с която се прави оглед на маточната кухина. Освен за поставяне на диагноза служи и за извършване на определени оперативни манипулации – отстраняване на полипи, миомни възли (разположени под лигавицата),  изрязване на прегради, сраствания и др.


Как и с какво се извършва?
Уредът, който  се използва,  се нарича хистероскоп  - представлява устройство с оптична система и канали, през които се въвежда и отвежда течност, поставят инструменти. Хистероскопите са различни модели и размери – най-тънките и гъвкави служат само за поставяне на диагноза, но позволяват осъществяване на хистероскопия амбулаторно – в лекарския кабинет.  Оперативните интервенции се извършват в болница, като е необходимо пациентката да е обезболена – най-често се прави спинална анестезия (инжекция в областта гръбначния стълб, водеща до липса на чувствителност в долната част на тялото). За да се огледа вътрешността на матката се въвежда течност с апарат под определено налягане, която я „раздува“. Прегради и сраствания могат да бъдат прерязани с миниатюрна ножица, полипи и миомни възли се отстраняват най-често с бримка, по която тече високочестотен ток, използват се и други инструменти.


В кой период на цикъла е подходящо да се прави хистероскопия?
Препоръчва се при жени с менструации  хистероскопията  да се планира непосредствено след  края на кървенето. Тогава маточната лигавица е най-тънка и всички болестни изменения се открояват най-лесно. При жени в менопауза  такова изискване естествено няма – тогава всеки момент е удобен.


Може ли хистероскопията да замени кюретажа (пробно абразио) и обратното?
В миналото за нуждите на диагностиката и лечението на разположение е било само абразиото (кюретаж). Широко разпространена манипулация, изискваща минимално количество инструменти, подготовка, лесна и бърза за изпълнение. Неудобството е, че при нея се работи на сляпо – разчита се единствено на усета на оператора. Обратно, при хистероскопията всичко става под контрола на окото, но изисква повече техника и време.  За спиране на обилно кървене се използва абразио, хистероскопията не е подходяща като първи избор. Абразиото е напълно достатъчно в случаите на хиперплазия на ендометриума (разрастване), което е една от най-честите причини за продължително и обилно кървене при жените в периода около менопаузата. При жени, извън момента на кървене (например премахване на полипи) – хистероскопията е метод на избор, но при невъзможност да се осигури, кюретажът също върши работа, поне до известна степен. За премахване на миомни възли – само хистероскопия, там обикновеното абразиото ще бъде  без резултат. Също когато се търси висока точност – вземане на материал от точно определен участък или премахването му.


Може ли да се прави хистероскопия по време на кървене?
Да, това е възможно, като лекарят ще прецени до колко е удачно да се ползва този диагностичен метод или някой друг